1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Великобритания иска да сключи споразумение за свободна търговия с Швейцария

Великобритания иска да сключи споразумение за свободна търговия с Швейцария

Докато страната не напусне окончателно Съюза, няма право да сключва нови споразумения

Великобритания иска да сключи споразумение за свободна търговия с Швейцария след напускането й на Европейския съюз. Това заяви британският министър на търговията Лиъм Фокс.

"В разговори с тези държави изразихме нашата позиция, че бихме искали да прехвърлим тези споразумения към договор само с Обединеното кралство, когато излезем от Европейския съюз", каза Фокс пред парламентарната комисия по търговия. До момента нито една страна не била отказала, тъй като този подход щял да бъде много по-лесен, отколкото договарянето на изцяло нови споразумения.

На първо място Великобритания иска да има договорни отношения с Швейцария и Южна Корея. Двете страни заемат около 80 процента от стойността на стокообмена, реализиран от Великобритания в рамките на свободната търговия.

Швейцарското правителство също е съгласно. Експерти изразиха мнение, че след излизането на Кралството от Европейския съюз трябва да има нов регламент за търговията между двете страни.

Докато Великобритания не напусне окончателно Съюза, няма право да сключва нови споразумения, но може да започне преговори. Експертите обаче се съмняват, че третите страни, с които ще се водят такива разговори, ще са готови да направят същите отстъпки, каквито са се отнасяли за Обединена Европа, която е в пъти по-голям пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.