1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Венецуела ще внася големи количества храни

Венецуела ще внася големи количества храни

Извънредната офанзива ще се извърши през следващите два месеца

Правителството на Венецуела обяви, че през следващите два месеца ще внася големи количество храни, опитвайки се да се бори с недостига на храни и натиска на инфлацията, който се чувства в страната, предаде АФП.

"За да се разрешат двата проблема, които тежко ни засягат - въпроса с доставянето на храни и големия натиск на инфлацията, ние подготвяме офанзива - масивен внос на храни. Това заяви вицепрезидентът по икономическите въпроси Рафаел Рамирес по време на конгрес на южноамериканските страни за петрола и газа, който се провежда на карибския остров Маргарита.

Рамирес, който е и министър на петрола и минното дело, обясни, че тази извънредна офанзива ще се извърши през следващите два месеца. От идването на власт на Николас Мадуро, който смени на поста държавен глава покойния Уго Чавес, правителството се опитва без успех да се справи с тези два сериозни проблема, пред които са изправени жителите на страната - най-голям износител на суров петрол на американския континент. Усеща се остър недостиг на продукти от първа необходимост като захар, олио, мляко, тоалетна хартия, а инфлацията достига върхове - 49.4% през септември, отбелязва БГНЕС.

Икономисти обясняват тези трудности със строгия валутен контрол, наложен през 2003 г. с цел да се спре изтичането на капитали в суматохата след възстановяването на властта на Уго Чавес след неуспешен опит за преврат. Според МВФ страната се намира в непоносима икономическа ситуация. В същото време Николас Мадуро и неговото правителство смятат, че кризата не е свързана с икономически фактори, а е предизвикана от външен враг саботьор.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.