1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Веригите на доставки работят нормално и пазарът е спокоен, увери министър Иван Иванов

Веригите на доставки работят нормално и пазарът е спокоен, увери министър Иван Иванов

Министерство на земеделието е в постоянна връзка с бранша, както е било и до момента

„За ръководството на Министерство на земеделието е най-важно българското население да има достатъчно продоволствие“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на пресконференция. Той обясни, че основна цел е създаването на възможно най-добрата среда за устойчиво развитие на сектор земеделие. По думите му за осъществяване на тази цел в координация с други министерства са проведени редица срещи през изминалата седмица.

„Съвместно с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е проведена среща със Сдружението за модерна търговия, представителите на големите търговски вериги в България, по време на която ни увериха, че българските граждани трябва да са напълно спокойни за доставките на стоки“, каза министърът. Той допълни, че няма повишено търсене на стоки, както и че веригите на доставки работят нормално и пазарът е спокоен. По думите му са били обсъдени и възможностите за осигуряване на допълнителни средства и начини за подкрепа на български производители.

Министър Иванов обясни, че Министерството на земеделието е провело среща и с председателите на Българската стопанска камара и на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

„Заедно с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев участвахме в заседание на Консултативния съвет по зърното. Мога да заявя, че страната ни разполага със запаси от зърно за следващите две години, което гарантира спокойствие на пазара“, каза министърът на земеделието. Той каза още, че заедно с Министерство на финансите се предприемат и ефективни мерки, за да може в кратки срокове да се постигне стабилност на цените на хранителните продукт, както и в подкрепа на бизнеса.

По думите му се проучват възможностите за закупуване на торове директно от производител с цел да се създаде запас. „По този начин ще сме подготвени, ако се стигне до спекула с цените“, подчерта аграрният министър.

Министър Иванов съобщи, че на среща с оранжерийните производители е поет ангажимент да бъде направено всичко възможно за решаване на техните проблеми. Той припомни, че помощта de minimis за сектора от 3,5 млн. лв. ще бъде разпределена само между стопани, които са реализирали продукция миналата година. „В диалог с Европейската комисия ще се работи така, че предвидената COVID помощ от 111,5 млн. лв. да бъде разпределена възможно най-рано между производителите“, каза още министърът на земеделието.

Министър Иванов информира, че е проведена среща и с директорите на държавните горски предприятия и директорите на регионалните дирекции по горите. „За пореден път заявихме, че ще продължим строго да следим дейностите по дърводобив и дървообработка, както и че засилваме контрола при износа на дърва“, каза той и допълни, че съвместно Изпълнителна агенция по горите и „Търговски дружества и държавни предприятия“ от началото на годината са извършили над 80 000 проверки, в резултат на които са съставени близо 2000 акта за установяване на административни нарушения.

Министър Иванов заяви, че както е било обявено, вече се доставя дървесина за местното население на достъпни цени. По думите му целта е да се обезпечи както този отоплителен сезон, така и следващият. Той обясни, че към момента продажбите се осъществяват вече в 21 склада в страната, като предстои те да станат 56 - новите 4 склада са открити в рамките на Северно централно държавно предприятие – ДЛС-Воден, ДЛС-Дунав, ДЛС-Росица и ДГС-Горна Оряховица.

Министър Иванов увери, че Министерство на земеделието е в постоянна връзка с бранша, както е било и до момента. Той съобщи, че предстои среща на Съвета по земеделие и рибарство към ЕС, която ще се проведе по-късно днес. Министър Иванов заяви, че на нея ще информира колегите си, че при изключително неблагоприятно развитие на пазарната ситуация съществува вероятност България да предложи ЕС да активира други механизми, предвидени в Договора за ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.