1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Високите аренди са неприемливи

Високите аренди са неприемливи

Фермерите отказват да работят взетата под аренда земя от акционерните дружества със специална инвестиционна цел

Земеделски производители от районите на Шумен и Варна подадоха сигнал, че всяка година вноските за аренда на обработваемите терени, наети от фондовете за земеделска земя, се повишават с около 20 на сто, съобщават от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Председателят на АЗПБ Ивайло Тодоров заяви, че голяма част от фермерите отказват да работят взетата под аренда земя от акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Причината е в това, че доходите на земеделците от нейната обработка растат с по-слаби темпове от увеличаването на арендните вноски за земеделските фондове.

Дружествата отказват да се съобразят и с това, че в условията на световна икономическа и финансова криза цените падат. Оправданието на фондовете е, че трябва да гарантират печалба за акционерите си.

Земеделските стопани се обявиха и срещу административното определяне на минимална рента, каквито са предложенията на фондовете, залегнали в промените на Закона за арендата. Намесата на държавата в частно-правните отношения е неуместна, коментират фермери по повод предложенията за промени в закона, целящи да ограничат правото на арендатор да обработва над 15 000 декара земя. Производителите смятат, че това ограничение противоречи на Закона за задълженията и договорите.

 

 

Етикети аренда, земя
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.