1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Владимир Путин обещава безплатна пшеница за Африка

Владимир Путин обещава безплатна пшеница за Африка

Tазгодишната руска реколта ще бъде рекордна и ще е в състояние изцяло да замени Украйна като доставчик

За пореден път руският президент Владимир Путин обеща безплатно зърно за държави в Африка. Въпреки това от Африканския съюз призоваха Русия да възобнови транспорта на украинска продукция през Черно море.
На форума Русия-Африка, който се провежда в Санкт Петербург, Путин каза, че в следващите 3-4 месеца страната му ще има готовност да достави безплатно по 25 до 50 хиляди тона пшеница на Буркина Фасо, Зимбабве, Централноафриканска република, Мали, Сомалия и Еритрея. Същото обещание той даде и през пролетта, когато за първи път заплаши да прекрати участието си в сделката за черноморския коридор, защото Западът не изпълнявал руските условия.
Сега в Санкт Петербург руският държавен глава повтори упрека си, изтъквайки, че западните санкции възпрепятстват износа на аграрни продукти от страната му. По думите му позицията на Европейския съюз е лицемерна, тъй като именно Брюксел бил виновен за прекратяването на доставките от Украйна по море. На гостите от Африка той каза, че тазгодишната руска реколта ще бъде рекордна и ще е в състояние изцяло да замени Украйна като доставчик.
На фона на руските обещания от Африканския съюз поискаха възстановяването на черноморския коридор. В своето изказване пред форума президентът на Коморските острови, Азали Асумани, който е председател на Съюза, отбеляза, че за всички е важно да има доставки и на руско, и на украинско зърно и призова за решение на украинската криза, което ще спаси и живота на хората, които зависят от доставките на храни.
В коментар от Брюксел върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел отхвърли твърденията на Путин за ограничаване на руския износ и изтъкна, че не само че няма пречки, но и в момента Русия изнася рекордни количества селскостопанска продукция. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.