1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Влиза в сила нов Европейски регламент за етикетите

Влиза в сила нов Европейски регламент за етикетите

Снимка:

Съдържанието на хранителните вещества трябва да бъде описано

Всички опаковани храни, предлагани в магазините след 13 декември, трябва да бъдат според новите изисквания.Това гласи новият Европейски регламент за предоставянето на информация за храните на потребителите.

На етикета трябва да са изписани енергийните стойности на 100 грама от продукта, както и колко мазнини, въглехидрати, белтъчини и сол съдържа той. Повечето производители вече дават подобна информация, но досега тя беше предоставяна доброволно. Новият регламент я прави задължителна и посочва точните правила за обозначението.

На всяка опаковка трябва да има таблица, на която да са изписани съответните данни. В случай, че етикетът не е достатъчно голям, съдържанието може да бъде показано не в табличен вид, а да е изброено на няколко реда. При размер на опаковката, по-малка от 25 квадратни сантиметра, задължителният етикет може да отпадне, така например при единично опаковани и продавани бонбони. Изключения се допускат и за непреработени продукти, като сурови плодове и зеленчуци, билки, подправки, чай, мая, желатин, както и алкохолни напитки с повече от 1,2 процента алкохолно съдържание.

Производителите получават възможност доброволно да посочат съдържанието на ненаситени мастни киселини, нишесте, баластни вещества, витамини и минерали.

Различни потребителски организации вече изразиха неодобрението си за новия регламент. Според тях новите етикети няма да позволят на потребителите да се ориентират бързо относно съдържанието на опаковката. Те настояват да се въведе системата "светофар", показваща с цветовете червено, жълто и зелено доколко вреден или безвреден за здравето е даден продукт.

  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.