1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Внасяме 70% от хранителните си продукти отвън

Внасяме 70% от хранителните си продукти отвън

Снимка:

Търговските вериги изстискват българските производители

Търговските вериги у нас изстискват докрай производителите ни, даже отвъд позволеното и не допускат до рафтовете си малките и средни производители. Това заяви днес председателят на Съюз "Произведено в България" Лукан Луканов по време на среща на ръководството и представители на организацията с икономическия министър Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Всичко това води до ситуацията, при която у нас внасяме 70% от хранителните си продукти отвън, което е срамно и недопустимо положение за страна, която може да изхранва половин Европа, продължи Луканов. Банките не кредитират - пари няма, но има ОП "Конкурентоспособност", която е интересна за малкия и средния бизнес, каза той. Предлагаме на правителството създаването на тържища и пазари и може би те ще бъдат сериозна пазарна алтернатива на големите търговски вериги. Предлагаме и законови промени в Закона за защита на конкуренцията, за да бъде защитен малкият и среден бизнес, изрази той становището на организацията, която оглавява. На срещата са и другите членове на ръководството на съюза Христо Друмев, Пламен Грозданов, изпълнителен директор, Кънчо Стойчев и др.

Малкият и средният бизнес е гръбнакът и на пазарната икономика, и на демокрацията у нас, което е всеобщо прието правило. Днес сме особено разтревожени от неговото състояние и от масовите фалити в този сектор, заявиха от ръководството на "Произведено в България". Очевидна е връзката и между малкия и средния бизнес и безработицата, смятат те. Според тях каузата е развитие на българското производство, а битката, която са повели е само за едно - да има правила.

"Ще подпишем споразумение между Министерството на икономиката и съюза за вашата добра инициатива "Произведено в България", заяви в отговор министър Делян Добрев. Темите са добре подбрани на този форум, защото вярваме, че точно малкият и среден бизнес трябва да има сигурност у нас, каза той. Според него по-важен е въпросът как ние можем да допринесем за по-добрата пазарна среда за този бизнес. Ние трябва да гарантираме и законово пазарната среда и конкуренцията, които да дават защита на малките и средни производители у нас, продължи Добрев.

До края на месеца или до 30 дни Министерството на икономиката ще внесе тези изменения за разглеждане в МС. Търговските вериги регистрират свръхпечалба, а нашите производители губят, фалират и остават без работа, посочи в изложението си членът на ръководството на съюза Кънчо Стойчев. Веригите не искат закон, който да регулира тази сфера, макар че техните доставчици силно настояват за това, подкрепи колегите си от "Произведено в България" представителят на бизнеса Кирил Вътев.

Съюз "Произведено в България" обединява 228 индивидуални члена, колективните са в браншови съюзи и имат представители от 14 области на икономиката, заяви изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов. 6 млрд. лв. е годишният оборот на фирмите - членове на структурата, основно от малкия и среден бизнес, а съюзът има представителства в 24 района на България, каза той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.