1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Всички животни в село Кости ще бъдат умъртвени заради положителните проби за шап

Всички животни в село Кости ще бъдат умъртвени заради положителните проби за шап

Собствениците ще бъдат обезщетявани на база оценката на комисия

Ще се наложи да бъдат умъртвени всички животни в бургаското село Кости заради положителните проби за шап при домашните животни, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

37 от над 1600 взети проби от домашни животни са положителни за болестта към момента. Това показват резултатите от изследванията в референтната лаборатория към НВМС. Положителните проби са от овце, кози, говеда и свине, отглеждани в с. Кости, в чието землище бе отстреляно дивото прасе с шап. С оглед спирането на разпространението на болестта и съгласно плана за действие, одобрен от Европейската комисия, се налага да бъдат умъртвени всички животни в селото – приблизително 250 овце и кози, 200 едри преживни животни и 80 свине. Животните са под карантина, а умъртвяването им ще започне възможно най-скоро и ще се осъществява по хуманен начин – чрез инжектиране на специален препарат. Труповете ще бъдат загробвани на специално определено място, тъй като не е препоръчително превозването им до екарисажите във Варна и Шумен.

Собствениците ще бъдат обезщетявани на база оценката на комисия. Продължава взимането и изследването на кръвни проби от животни на територията на пограничните общини Царево, Малко Търново и Средец. До момента няма положителни проби от други населени места. Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов замина на спешна инспекция в с. Кости. По-късно през деня в РВМС Бургас ще се състои брифинг за медиите, часът ще бъде уточнен допълнително.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.