1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Второ село беше пренесено в жертва на шапа

Второ село беше пренесено в жертва на шапа

Телените заграждения по границата биха донесли известна сигурност

Изминалата седмица беше една от най-черните за родното животновъдство през последните години. Всичко започна с едно отстреляно диво прасе, преминало българо-турската граница. Пробите от него дадоха положителен резултат за шап. Последва карантина за 7 области и накрая – едно село, буквално останало без жив добитък. Шок и ужас – така, като че ли, най-точно и кратко може да се опише картината, която ТВ зрителите в цялата страна видяха. Стопаните от странджанското село Кости не бяха на себе си. Не искаха да гледат как отвеждат животните им за евтаназия. Не искаха и да повярват, че овцете, козите, кравите им са (може би) болни. Или поне – вече заразени със страшната болест. И казваха: щом държавата така е решила – какво мога да направя? Трагедията за тях беше толкова голяма, че не можеха дори да преценят реално ситуацията – че тази жертва е неизбежна; че техните стада така или иначе вече са обречени на гибел, защото, освен, че е нелечим, шапът е и ужасяващо заразен – не повече от ден е нужен, за да се заразят животните в цяло едно село. Че умъртвяването им е единственият начин съдбата им да не последват и други – в цялата област, та дори и в цялата страна… Само ще припомним, че при последната епидемия от шап във Великобритания през 2001 г. са пламнали над 2000 огнища и в крайна сметка се е наложило да бъдат избити всички животни на Острова. А загубите от бедствието са били над 10 млрд. лири.

Съществува ли реална опасност от епидемия на шап в страната – това продължава да е най-дискутираният въпрос не само сред земеделците през последните дни. Защото избухне ли – това означава катастрофа за българското животновъдство, което и бездруго от много години е в криза, на ръба на оцеляването.

Този въпрос зададохме и на посетителите на сайта AGRO.BG в традиционната анкета миналата седмица. Само 20 на сто от гласувалите се оказаха оптимисти – защото вярват, че правителството взима всички необходими мерки; далеч повече – 33 на сто се страхуват, че въпреки предприетите действия, е възможно да се стигне до разпространение на болестта, точно защото е силно заразна; а най-много – 47 на сто, са на мнение, че липсва и достатъчен контрол, т.е. няма пречки епидемията да избухне с пълна сила. И май всички те – като изключим онези 20 процента, имат известно основание, в контекста на случващото се за втори път. Защото, каквито и мерки да взимат държавните институции, при това свободно движение на животни през граничната бразда и при тези 1000 огнища на шап в южната ни съседка, къде е гаранцията, че и други заразени животни няма да преминат отсам? А тогава Бог да ни е на помощ… Дано не се случва, разбира се. И може би тук е мястото да запитаме – не е ли крайно време да бъде затегнат контрола по границата? Някога имаше телени заграждения, в какво състояние са те? Защото само така може да бъде спрян потока от „нелегално имигриращи” животни. Едва ли някой би отрекъл, че мерките, които взе държавата след като беше открит шап на наша територия, бяха бързи и адекватни. Но защо трябва да се стига дотам? Не е ли по-добре да се заложи на превенцията? На много места телената мрежа по българо-турската граница просто липсва, затова нищо не може да спре преминаването на животни от Турция към нашата страна, следователно и – шап да бъде пренесен отново в България – коментира тези дни и генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. И, за съжаление, се оказа лош пророк. Тъкмо се бяхме поуспокоили и шапът наистина се завърна. Самият д-р Войнов припомни, че допреди 20 години тези заграждения са били охранявани и призова съоръженията да бъдат възстановени. Да се надяваме, че хората, от които зависи това, предприемат действия и то по-бързо. За да не се налага повече да гледаме как стотици животни отиват на заколение…

                                                             Коментар на Светослав Динков

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.