1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Яйцата на дребно поскъпнаха в осем области

Яйцата на дребно поскъпнаха в осем области

Средната цена на дребно на яйца – размер L в ГТВ се запазва на ниво от 0,28 лв./бр.

През периода 7 – 14 октомври 2015 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица. Това показва анализ на ДКСБТ.

Предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,15 лв./бр. до 0,22 лв./бр., като най-ниската стойност се наблюдава във Велико Търново, а най-високата в Бургас. В областите Велико Търново, Силистра и Хасково се отчита седмично увеличение на цените с по 0,01 лв./бр., докато в София продуктът поевтинява с 0,01 лв./бр. Това не дава отражение на средната стойност за страната и тя остава на ниво от 0,19 лв./бр. 

Средно за страната, цената на дребно на яйца размер – M в големите търговски вериги е 0,25 лв./бр. През периода на наблюдение цените на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети са в интервала от 0,21 лв./бр. (Пазарджик) до 0,27 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Разград и Русе). В сравнение с предходната седмица, в осем области се отчита поскъпване на яйцата от този размер с по 0,01 лв./бр., а само в две (Варна и София) – поевтиняване, с по 0,01 лв./бр.

Средната цена на дребно на яйца – размер L в ГТВ се запазва на ниво от 0,28 лв./бр. Стойностите по области се движат в границите от 0,23 лв./бр. (Пазарджик) до 0,31 лв./бр. (Разград и Русе). Седмично повишение на цените, с 0,01 лв./бр., е регистрирано единствено във Варна, а понижение в София - с 0,01 лв./бр.

През изминалата седмица средните цени на дребно на яйца в другите търговски обекти (ДТО) остават 0,22 лв./бр. за размер М и 0,24 лв./бр. за размер L.

По области, предлагането на яйца – размер М в по-малките магазини е в ценовия диапазон от 0,17 лв./бр. в Пазарджик до 0,25 лв./бр. във Велико Търново, Ловеч и Плевен. Единствено в област София е регистрирано седмично изменение на цените – понижение с 0,01 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ДТО варират от 0,20 лв./бр. (Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,27 лв./бр. (София). В област Шумен продуктът поскъпва с 0,01 лв./бр. спрямо предходния седмичен период.

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО. Най-голяма разлика между цените на едро и дребно е налице във Велико Търново - 0,12 лв./бр. за големите супермаркети и 0,10 лв./бр. за по-малките магазини. Изключение са областите Пловдив и Смолян, където цените на яйца – размер М в ДТО са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,01 лв./бр. и 0,03 лв./бр.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер М в големите супермаркети са с 0,03 лв./бр. по-високи от тези в по-малките търговски обекти, а при размер L - с 0,04 лв./бр.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.