1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Яйцата размер М леко поевтиняха във веригите

Яйцата размер М леко поевтиняха във веригите

По области, стойностите са в интервала от 0,20 лв./бр. до 0,27 лв./бр.

През анализирания период (6 – 13 май 2015 г.) средните цени на едро и на дребно на яйца за страната като цяло се задържат на нивата от предходната седмица. Изключение прави средната цена на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети, която леко се понижава. Това показа анализ на ДКСБТ.

По области, яйцата с размер М се предлагат на едро от 0,15 лв./бр. (Велико Търново) до 0,20 лв./бр. (Монтана и Смолян). Седмично изменение на цените се наблюдава в осем области, като при всичките е налице понижение на стойностите, в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр. (Хасково). Това не дава отражение на средната стойност за страната и тя остава 0,18 лв./бр. 

При средната за страната цена на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита понижение с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,24 лв./бр. По области, стойностите са в интервала от 0,20 лв./бр. (Пловдив) до 0,27 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Седмично поевтиняване на яйцата от този размер в ГТВ се регистрира в девет области, в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр. (Разград, Русе и Силистра), докато леко поскъпване е налице само във Варна и Пазарджик, с 0,01 лв./бр.   

Средната цена на дребно на яйца – размер L в големите супермаркети остава 0,27 лв./бр. - без промяна спрямо предходния седмичен период. По области, продуктът се търгува на цени от 0,22 лв./бр. (Пловдив) до 0,30 лв./бр. (Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен). Седмична промяна на цените се отчита в пет области – повишение с 0,01 във Видин, Враца, Монтана и Пазарджик и с 0,02 лв./бр. във Варна.

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 0,22 лв./бр. за размер M и 0,24 лв./бр. - за размер L.

В тези обекти цените на яйцата – размер М варират от 0,19 лв./бр. (Пловдив) до 0,25 лв./бр. (Велико Търново и Плевен). Седмични колебания на стойностите се наблюдават само в три области – покачване с 0,02 лв./бр. в Търговище и понижение с 0,01 лв./бр. в Благоевград и Пловдив.

Предлагането на яйца – размер L в ДТО е на цени от 0,21 лв./бр. (Пловдив и Смолян) до 0,26 лв./бр. (Велико Търново, Ловеч и Плевен). Отклонение на стойностите на седмична база се регистрира в четири области, като в три от тях - Благоевград, Кюстендил и Пловдив, яйцата поевтиняват с 0,01 лв./бр., а в Търговище поскъпват с 0,02 лв./бр.   

Средните за страната цени на яйцата в ДТО и при двата размера - М и L, са по-ниски от тези в ГТВ, съответно с 0,02 лв./бр. и 0,03 лв./бр. Най-голяма разлика в тази посока се регистрира за размер М в Благоевград и Русе – 0,05 лв./бр., а за размер L – в Разград и Русе – 0,06 лв./бр. В Шумен цените на яйца – размер М в ГТВ са с 0,01 лв./бр. по-ниски от тези в ДТО. 

 

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. в ГТВ и 0,04 лв./бр. в ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава във Велико Търново – 0,12 лв./бр. за ГТВ и 0,10 лв./бр. за ДТО. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.