1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Йордан Войнов: Няма основания за тревога у нас от заразени с микроорганизми краставици от Испания

Йордан Войнов: Няма основания за тревога у нас от заразени с микроорганизми краставици от Испания

Снимка:

Зеленчуците, които са на българския пазар, са основно внос от Гърция и Йордания

Няма основания за тревога сред българските потребители от заразени с бактерията „ешерихия коли” краставици от Испания, заяви пред радио „Фокус” директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов във връзка със съмненията за заразени с бактерията пресни зеленчуци в Германия, за които са получени две предупредителни нотификации по Системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи (RASFF).

Войнов уточни, че германските служби работят по изясняване на случая, тъй като не могат да кажат категорично, че това е причината. „Всички потребители, които имат здравословни проблеми, общото между тях е, че са консумирали зеленчуци, но аз мисля, че е такъв сезонът и всеки потребител консумира зеленчуци”, посочи директорът на агенцията по храните.

По думите на Йордан Войнов все още се работи по този казус, като България е в контакт и с Европейската комисия (ЕК) и с Европейската агенция за хранителна безопасност (EFSA). „Получихме нотификация по системата за бързо оповестяване, че евентуално се касае за „ешерихия коли” – микроорганизмът, който е намерен в краставици от Испания и доколкото знам, касае се за форма биопроизводство”, обясни Войнов.

Той поясни, че този микроорганизъм „ешерихия коли” е основният патогенен микроорганизъм, който се намира нормално в чревната флора, както на хората, така и на животните. „И оттам евентуално е станало осеменяването с този микроорганизъм”, каза Йордан Войнов. Той посочи, че е разпоредил незабавни проверки, за да се установи дали има в България от заразените с микроорганизми краставици от Испания. Ако има такива краставици, те ще бъдат възбрани и ще им бъдат взети проби за микробиологично изследване. Войнов допълни, че зеленчуците, които са на българския пазар, са основно внос от Гърция и Йордания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.