1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Йордан Войнов: Вирусът, изолиран от животните в село Кости, е разпространен в азиатската част на Турция

Йордан Войнов: Вирусът, изолиран от животните в село Кости, е разпространен в азиатската част на Турция

Снимка:

Карантината, наложена за странджанското село, е до края на февруари

Вирусът, изолиран сред заболелите животни от странджанското село Кости, е щам „О”. Това съобщи на брифинг в Бургас генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов. По думите му това е вирусът, разпространен в азиатската част на Турция.

Д-р Йордан Войнов каза, че вече е започнала подготовката за умъртвяването на всички животни на територията на село Кости. Общо два екипа с осем души ще работят по умъртвяването на животните. По-късно те ще бъдат дълбоко закопани в местност при селото, която ще бъде охранявана. На въпрос не е ли по-приемливо животните да бъдат изгорени в екарисаж - Войнов каза, че това е по-рисков път и, че ако животните се пренасят от едно място на друго, има по-голяма опасност от разпространение на заразата.

По данни на статистиката за пазарните цени ще бъдат оценявани животните, а местните жители ще бъдат обезвъзмездени за всяко едно от убитите животни. Сумата ще бъде изчислена в зависимост от средната пазарна цена за региона. Хората могат да започнат да получават обезщетенията си до две седмици, каза д-р Йордан Войнов, но не се ангажира с точен срок. Карантината, която е наложена за странджанското село Кости, е до края на февруари. След като животните бъдат убити, ще бъде дезинфекциран целият регион. Едва след този период, ще бъде извършен така нареченият санитарен лов, като дивите животни ще бъдат хващани на капани или на чакало, за да се установи дали е спряло разпространението на заразата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.