1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Южна Америка отказва допълнителни клаузи за устойчивост

Южна Америка отказва допълнителни клаузи за устойчивост

Европейската комисия състави списък с допълнителни изисквания, които да бъдат добавени към споразумението с Меркосур

Държавите от Южна Америка, обединени в Меркосур, отказват нови преговори по споразумението за свободна търговия с Европейския съюз, които да включат допълнителни екологични изисквания за устойчивост, стана ясно от изявление на правителствени представители от Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай.
   
Четирите страни и Европейската комисия се стремят да доведат преговорите до скорошен край, но ратификацията в държавите от ЕС среща сериозни препятствия. Редица страни засега отказват да одобрят договореното споразумение с аргумента, че в него не фигурират критерии за устойчивост, опазване на околната среда и социални въпроси. Тази липса ще доведе до нелоялна конкуренция спрямо европейските фермери, смятат противниците на договора.
В опит да смекчи тази позиция, Европейската комисия състави списък с допълнителни изисквания, които да бъдат добавени към споразумението. Сред тях е настояването южноамериканските държави да спазват правата на работниците и служителите, да защитават коренното население и да предприемат мерки срещу нелегалното изсичане на джунглите, както и за спазването на Парижкото споразумение за климата. Брюксел предлага прилагането на тези мерки да се контролира от независима арбитражна комисия.
Страните от Меркосур обаче отказват да се подчинят и от своя страна настояват за европейско финансиране, което да помогне за спазването на тукашните екологични стандарти, например в сектора на говедовъдството. Вносът на говеждо месо от Южна Америка е една от най-оспорваните теми сред фермерското съсловие в Европейския съюз. Освен това от Меркосур настояват и за по-големи квоти за безмитен внос на захар и птиче месо. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.