1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За 45 дни в Кипър налагат максимални продажни цени на прясното мляко

За 45 дни в Кипър налагат максимални продажни цени на прясното мляко

Мярката цели да предотврати злоупотреба със спекулативно повишаване на цените

Заповед за налагане на максимални цени на дребно и на едро за прясно пастьоризирано мляко издаде министърът на търговията Неоклис Силикиотис, съгласно законовите си правомощия. Таванът е фиксиран на цени 1.41 евро за литър (за търговия на дребно) и 1.32 евро за литър (на едро), информира БНР.

До крайната мярка се стигна след извършени от експерти от Комисията за защита на конкуренцията и потребителите наблюдения на пазара през последните седмици. Констатирана бе голяма разлика в цените на дребно на прясното мляко в различните търговски обекти. Според анализа планираното увеличение на цените на едро и на дребно не са оправдани. От началото на януари млякото вече поскъпна, а производителите обявиха плановете си за цена от 1.8 евро за литър от 1 април. Според данни от Евростат млякото в Кипър е най-скъпото в Евросъюза.

Решението бе взето след проведени консултации с всички представители на производствената верига. Според министър Силикиотис с тази мярка държавата ще изпълни своята отговорност за защита на потребителите и ще защити местното производство. Решението ще спомогне и за стабилизирането на пазара, смята той.

Според закона в Кипър в специални случаи при необходимост да се защитят потребителите министърът на търговията има право да разпореди таван на цените на 5 вида основни стоки за период до 45 дни. Така правителството може да се намеси на пазара, за да предотврати злоупотреба със спекулативно повишаване на цените. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.