1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За малко повече от век международният прототип на килограма е загубил 50 микрограма от масата си

За малко повече от век международният прототип на килограма е загубил 50 микрограма от масата си

Идеята на учените е да се използва ново определение, което е независимо от всеки физически обект

Прототипът на килограма, който се съхранява повече от век близо до Париж, може да е "отслабнал" или да е "наедрял" с времето. Затова се обмисля неговото заменяне. Дебатите на учените от повече от 10 години целят да се стигне до "стабилен килограм" - идеята е да се използва ново определение, което е независимо от всеки физически обект.

Сегашният международен прототип на килограма датира от 1889 г. и представлява цилиндър, чиито диаметър и височина са по 39 мм. Съставен е от 90% платина и 10% иридий и се съхранява под три стъклени камбани в сейф в Севър, близо до френската столица.

Масата му е варирала спрямо тази на неговите 6 официални копия. За малко повече от век международният прототип на килограма е загубил 50 микрограма от масата си в сравнение със средната маса на официалните му копия.

"Става въпрос за загуба от близо 0,5 микрограма годишно”, заяви Ален Пикар от Международното бюро за мерки и теглилки със седалище в Севър. С това е свързана идеята този не много стабилен еталон да бъде заменен, като се прибегне до по-добро определение на единица за маса, както това бе сторено с метъра през 1960 г., а след това и през 1983 г. Очаква се конкретните предложения за промяна да бъдат обсъдени до 2014 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.