1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За седмица захарта е поскъпнала с 1.5%

За седмица захарта е поскъпнала с 1.5%

Наблюдава се тенденция на сезонно намаление на цените на плодовете, които са в активния сезон на предлагане

През изминалата седмица се наблюдава слабо движение нагоре на цената на едро на захарта, като поскъпването на седмична база е средно с около 1.5%, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Цените на брашното и олиото се движат около нивото от предходната седмица, с незначително колебание нагоре с около 1%. Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения са незначителни, като изменението е в диапазона ±1%. Цените на едро на варивата и ориза се стабилизират на нивото от предходния период. И през изтеклата седмица тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците са разнопосочни, свързани с нормалните за сезона отклонения.

Наблюдава се тенденция на сезонно намаление на цените на плодовете, които са в активния сезон на предлагане, като по-значителен спад е отчетен при прасковите – с около 9% и дините – с около 5%.

През седмицата се наблюдава спад на цената на едро на бананите, а цената на лимоните се движи около нивото от предишната седмица. През изтеклата седмица е регистрирано поскъпване на седмична база на оранжерийните краставици средно с около 15% и значително поевтиняване на оранжерийните домати с около 20%.

Седмичните колебания на цените на картофите, зелето и салатите са в диапазона ±3%. В резултат на разнопосочните тенденции при движението на цените на едро през седмицата, индексът на тържищните цени се стабилизира около нивото от предходните седмици и стъпва на ниво от 1.900 пункта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.