1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Загубите от нарушаване на фитосанитарните стандарти за внос на египетски картофи в Русия може да надвишат 50 млрд. рубли

Загубите от нарушаване на фитосанитарните стандарти за внос на египетски картофи в Русия може да надвишат 50 млрд. рубли

Снимка:

За това съобщи днес Росселхознадзор

Рязкото нарастване на броя на случаите на нарушения на руските фитосанитарни изисквания при внос на картофи от Египет може да доведе до кумулативни щети в размер на 50 млрд. рубли годишно. За това съобщи днес пресцентърът на Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол на Русия (Росселхознадзор), цитиран от ИТАР-ТАСС.

Напоследък експертите от агенцията редовно откриват в картофи, внесени от Египет, карантинни обекти, като причинителя на бактериалното кафяво гниене, златисти картофени цистообразуващи нематоди (кръгъл червей, причинител на нематодата) и картофен молец.

Широкото разпространение на карантинните за Русия обекти на територията на Египет, според прессъобщението на Росселхознадзор, може да стане причина за недоверие в Централната администрация за фитосанитарен контрол на Египет, както и да доведе до въвеждане на временна пълна забрана за внос на египетски картофи в Русия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.