1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта на едро и дребно леко понижи цената си

Захарта на едро и дребно леко понижи цената си

Цената на едро на захарта намалява с 0,8% на седмична база

През периода 8 - 15 октомври 2014 г. средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната бележат леко понижение спрямо предходната седмица. Това показват данни на ДКСБТ.

Средно за страната, цената на едро на захарта намалява с 0,8% на седмична база до 1,25 лв./кг. На тържищата в различните областни центрове продуктът се търгува на цени от 1,05 лв./кг (Добрич) до 1,50 лв./кг (Варна и Враца). В тринадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично понижение на цените, в границите от 0,7% до 5,8% (Разград). Повишение на стойностите спрямо предходния седмичен период се наблюдава в три области, в рамките на 1 – 6,9% (Благоевград).

През анализирания период средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е 1,52 лв./кг, с 3,2% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, стойностите варират от 1,23 лв./кг до 1,72 лв./кг, съответно в Стара Загора и Благоевград. В четиринадесет области се наблюдава седмично поевтиняване на продукта в интервала от 1,6% до 8,7% (Разград и Русе). Само в областите Варна и София е налице поскъпване на захарта, съответно с 6,8% и 5,1%.

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на бялата захар за страната се понижава с 0,6% на седмична база, до 1,56 лв./кг. Цените по области са в границите от 1,35 лв./кг (Пловдив и Хасково) до 1,90 лв./кг (Смолян). В шест от областите се отчита понижение на ценовите стойностите, в рамките на 1,3 - 4,6% (София).

През наблюдавания период цените на дребно на захарта в ГТВ са средно с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в другите търговски обекти, като в Смолян разликата достига до 0,27 лв./кг. В седем области цените на захарта в по-малките магазини са с между 0,02 и 0,24 лв./кг по-ниски от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се отчита в Пловдив.

Средно за страната, цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са с 0,27 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в по-малките магазини – с 0,31 лв./кг, като най-голям марж се наблюдава за ГТВ в Добрич – 0,49 лв./кг, а за ДТО в Смолян - 0,65 лв./кг. В област Стара Загора цените на дребно в ГТВ са с 0,11 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.