1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта с най-голям ръст в цената през февруари

Захарта с най-голям ръст в цената през февруари

Засилва се тенденцията на поскъпване на олиото и брашното

Тенденцията на покачване на цените на млечните произведения и варивата се запазва и през февруари, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Засилва се тенденцията на поскъпване на олиото и  брашното. Най-голям ръст на месечна база е регистриран при цената на захарта, предаде КРОСС.

През февруари, спрямо януари се наблюдава стабилизиране на цените на месото и месните произведения. Запазват се тенденциите на сезонно поскъпване на зеленчуците, като по-силен възходящ тренд  за месеца е отчетен при цените на картофите и зелето. Спрямо същия месец на миналата година цените на по-голяма част от хранителните стоки са по-високи, като най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при олиото и брашното.

През февруари се засилва възходящият тренд при движението на цената на захарта, като спрямо януари е отчетен ръст на стойностите от 22%. През месеца продължава покачването на цените на олиото и брашното, като поскъпването им на месечна база е около 65%. При цените на варивата, млечните произведения, рибата, свинското и пилешкото месо се наблюдава лек средномесечен ръст в интервала 1 – 3%. Спад на месечна база с около 1 – 1.5% се наблюдава при ориза и месните произведения, а цената яйцата остава без промяна спрямо предходния месец.

Цените на повечето плодовете и зеленчуците са по-високи през февруари в сравнение с януари. Най-голям ръст бележат цените на зелето – 34% и картофите – 20%. Цените на оранжерийните краставиците са с около 11% по-високи спрямо миналия месец, а средномесечното поскъпване на оранжерийните домати и чесъна е около 3%. При цените на ябълките и мандарините е отчетено покачване на стойностите с около 6-7%. Спад на цените през февруари, спрямо януари се наблюдава при портокалите – 11% и лимоните – 2,2%, а цената на бананите е без промяна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.