1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Западните танкове за Украйна оскъпяват пшеницата

Западните танкове за Украйна оскъпяват пшеницата

Расте и несигурността относно новата реколта в Русия и Украйна

Обещаните от Германия и други държави доставки на танкове за Украйна ще доведат до поскъпване на пшеницата на световните пазари. До това заключение стигат анализаторите от Британския борд за селско стопанство и градинарство.
 
Берлин обяви, че ще изпрати танкове на Украйна. Това веднага доведе до покачване на цените на хлебното зърно – ден по-рано на борсата в Париж един тон струваше 281 и 75 евро, а на 25 януари – 284 и 50. На 26 януари контрактът поскъпна до 288 и 75 евро. Каква е връзката между танковете и цената на пшеницата? Според британските анализатори доставките на западна бойна техника ще изостри още повече конфликта и ще доведе до още по-голяма несигурност на пазарите, а от там и до по-високи цени. Засега тази тенденция все още не е взела връх, посочват от Борда за селско стопанство и градинарство, тъй като количествата, експортирани през Черно море, все още са по-евтини от котировките в Париж или Чикаго. 
 
На този фон расте и несигурността относно новата реколта в Русия и Украйна, отбелязват експертите. Ясно е, че и двете страни са засели по-малко площи със зимна пшеница, след като миналата есен Русия, по собствени данни, прибра над 102 милиона тона, а фермерите в Украйна ожънаха около 21 милиона тона, въпреки военните действия. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.