1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Запасите от царевица в САЩ падат към 15-годишно дъно

Запасите от царевица в САЩ падат към 15-годишно дъно

Повишеното търсене от страна на производителите на етанол играе основна роля на пазара на суровината

Увеличаващото се търсене на царевица от страна на производителите на етанол тласка запасите от суровината в САЩ към най-ниското им ниво за последните 15 години. Подобна тенденция би могла да предизвика ръст в цената на зърното и поскъпване на храните още през тази година, пише АР, цитирана от investor.bg.

Земеделското министерство на САЩ остави без промяна спрямо миналия месец оценката си за резервите от царевица. Така очакванията са за свиване на запасите до 675 млн. бушела към края на август, когато започва прибирането на новата реколта. Това количество на запасите се равнява на едва 5 на сто от потреблението на царевица в САЩ.

Количеството от 675 млн. бушела би било най-ниското ниво на запаси в САЩ от 1996 година насам.

Ограниченото предлагане се дължи в основна степен на увеличеното търсене от страна на производителите на етанол. То се е увеличило с 1 на сто до 5 млрд. бушела, което се равнява на около 40 на сто от цялата реколта в страната.

В същото време се очаква спад на търсенето от страна на стопаните, отглеждащи добитък. Той вероятно ще бъде в порядък от около 1 на сто до общо търсене в размер на 5,15 млрд. бушела.

През последната борсова сесия за седмицата в САЩ цената на царевицата нарасна с около 1 на сто до 7,67 долара за бушел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.