1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Запасите от захар в Европейския съюз ще продължават да намаляват

Запасите от захар в Европейския съюз ще продължават да намаляват

Такава е прогнозата на USDA за развитието на пазара до есента на 2017 година

Запасите от захар в Европейския съюз ще продължават да намаляват и в края на следващия сезон ще паднат до 970 хиляди тона, с 300 хиляди по-малко от сегашната стопанска година. Това гласи прогнозата на американското земеделско министерство за развитието на пазара до есента на 2017 година.

При общо потребление от 20 милиона тона, включително и експорт в размер на милион и половина тона, количеството ще стигне за 17 дни, изчисляват експертите. За стопанската 2015/16 година е пресметнато, че резервите биха стигнали за 23 дни.

Според анализаторите във Вашингтон, европейските захарни заводи ще произведат през идния сезон, последния с квотни ограничения, общо 16 и половина милиона тона захар. Това са почти 18 процента повече от тази година. Нарастването на количеството се обяснява с разширените площи със захарно цвекло, както и с предполагаеми по-високи добиви.

Потреблението в Европейския съюз ще се задържи на около 18 милиона тона, което означава, че производственият дефицит ще намалее от сегашните 4 на 2 милиона тона през новия сезон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.