1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Запазват се тенденциите на стабилизиране на цените на основните хранителни стоки

Запазват се тенденциите на стабилизиране на цените на основните хранителни стоки

Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения са незначителни с отклонение около ±1%

Запазват се тенденциите от миналата седмица на стабилизиране на цените на основните хранителни стоки. Това сочи анализът на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на захарта и брашното през седмицата се доближават до нивото от предходната седмица.

Цената на едро на слънчогледовото олио продължава плавно да пада, като спадът на стойностите на седмична база е средно около 1%. Седмичните колебания при цените на млечните и месните произведения са незначителни с отклонение около ±1%. Цените на едро на варивата и ориза през седмицата остават стабилни и се движат около нивото от предходната седмица.

През изтеклата седмица се засилва низходящата тенденция при движението на цените на българските плодове и зеленчуци. Сезонно намаление на цените на седмична база при ягодите и черешите е средно 15%. Средно с 20% са паднали цените през седмицата на оранжерийните домати и краставици, зелето и пресните картофи, като при картофите от старата реколта също е регистрирано поевтиняване с около 7%.

Цените на плодовете от внос (ябълки, банани и лимони) остават на нивото от предходната седмица.

През изтеклата седмица се наблюдава значителен спад на индекса на тържищните цени. В резултата на сезонното намаление на цените на българските плодове и зеленчуци и стабилизирането на цените на хранителните стоки, стойностите на индекса се стабилизират на ниво от 1.932 пункта, като спадът на стойностите му спрямо предходната седмица е около 3%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.