1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Започва подготовката за прибиране на оризовата реколта

Започва подготовката за прибиране на оризовата реколта

Най-големият производител на ориз обработва над 13 хил. дка оризища в Пловдивска област

Земеделският производител „Арон" ООД започна подготовка за прибиране на оризовата реколта 2010 г. Фирмата, която е най-големият производител на оризова арпа в България, планира да започне жътва в средата на септември. За целта вече са в готовност модерни оризокомбайни, закупени с европейско съфинансиране по мярка 121.

Фирмата отглежда и обработва обща засята площ от над 13 хил. дка, което представлява 17% от производството на оризова арпа у нас, респективно на ориз. По-голяма част от оризовите масиви се намират в землището на град Съединение, област Пловдив.

Основните сортове ориз, които се отглеждат в оризищата сега са Гала (турски сорт), Брио, Крезо, Лото (италиански сортове) и високият клас фин ориз Галилео. Земеделският производител планира да разшири асортимента си и с други елитни сортове ориз. Фирмата е и основен износител на оризова арпа като през 2007 - 2008 г. е изнасяла продукцията си за Румъния и Италия, а през - 2009 - 2010 г. за Турция.

Оризът е сред основните световни стопански култури и осигурява прехрана за 2/5 от населението на Земята. Отглеждането на ориз у нас има близо половин хилядолетна история, но през 90-те години на XX век бележи значителен спад, като отражение на застоя на цялото българско земеделие. Вече повече от 5 години най-големият производител на ориз се опитва да възроди производството на зърнената култура в България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.