1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Заради ниски цени почти няма сделки за пшеница от новата реколта

Заради ниски цени почти няма сделки за пшеница от новата реколта

За тон пшеница в момента търговците предлагат по 200 лева

Почти няма реализирани сделки за пшеница от новата реколта, причината е в ниските цени, които търговците предлагат на производителите, каза председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов. По думите му за тон пшеница в момента търговците предлагат по 200 лв., което е със 100 лв. по-малко от цената за тон, предлагана през миналата година. Цената от 200 лв. на тон не покрива направените производствени разходи и затова производителите не продават, каза той.
Българските зърнопроизводители винаги продават на най-ниски цени от своите колеги в Румъния или пък в Гърция, тъй като капацитетът на пристанищата ни за товарене на зърното е малък. Обикновено зърно се товари на пристанищата във Варна, Бургас и Балчик. Товаренето става с кранове, а не с вакумни инсталации – както на пристанището в Констанца (Румъния).
„Имаме най-остарели пристанища с техника за товарене, в сравнение с другите модерни пристанища. Това означава, че вместо да товарим за едно денонощие около 10 хил. тона, ние ги товарим за пет или шест денонощия. Това оскъпява разхода по товарене и чартиране на корабите”, обясни Стоянов.
Зад 30 % ще бъде по-ниско производството на пшеница в страната в сравнение с миналата година.
„Това би трябвало, а оскъпи пшеница, но не се получава, защото 20 години пазарът на зърно се диктува не от производителите, а от търговците. Не всичко обаче зависи от търсенето и предлагането. Румънските търговци например са по-агресивни и предлагат по-атрактивни цени и на Констанца товарят по-бързо, по-интензивно и имат по-модерни съоръжения за товарене”, каза той. Щом се товари по-малко на ден, значи ще се купува по-малко.
В Добруджа се жъне от 350 до 400 кг на дка, но в другите части на страната има доста проблеми със започването на жътвата заради дъждовете. В Добруджа по думите на Стелиян Стоянов почти не е валяло./Агенция „Фокус”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.