Заради ниски цени почти няма сделки за пшеница от новата реколта

За тон пшеница в момента търговците предлагат по 200 лева

Почти няма реализирани сделки за пшеница от новата реколта, причината е в ниските цени, които търговците предлагат на производителите, каза председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов. По думите му за тон пшеница в момента търговците предлагат по 200 лв., което е със 100 лв. по-малко от цената за тон, предлагана през миналата година. Цената от 200 лв. на тон не покрива направените производствени разходи и затова производителите не продават, каза той.
Българските зърнопроизводители винаги продават на най-ниски цени от своите колеги в Румъния или пък в Гърция, тъй като капацитетът на пристанищата ни за товарене на зърното е малък. Обикновено зърно се товари на пристанищата във Варна, Бургас и Балчик. Товаренето става с кранове, а не с вакумни инсталации – както на пристанището в Констанца (Румъния).
„Имаме най-остарели пристанища с техника за товарене, в сравнение с другите модерни пристанища. Това означава, че вместо да товарим за едно денонощие около 10 хил. тона, ние ги товарим за пет или шест денонощия. Това оскъпява разхода по товарене и чартиране на корабите”, обясни Стоянов.
Зад 30 % ще бъде по-ниско производството на пшеница в страната в сравнение с миналата година.
„Това би трябвало, а оскъпи пшеница, но не се получава, защото 20 години пазарът на зърно се диктува не от производителите, а от търговците. Не всичко обаче зависи от търсенето и предлагането. Румънските търговци например са по-агресивни и предлагат по-атрактивни цени и на Констанца товарят по-бързо, по-интензивно и имат по-модерни съоръжения за товарене”, каза той. Щом се товари по-малко на ден, значи ще се купува по-малко.
В Добруджа се жъне от 350 до 400 кг на дка, но в другите части на страната има доста проблеми със започването на жътвата заради дъждовете. В Добруджа по думите на Стелиян Стоянов почти не е валяло./Агенция „Фокус”

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.