1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зърнените резерви на Австралия намаляват заради бързия износ и вътрешното търсене на животновъди

Зърнените резерви на Австралия намаляват заради бързия износ и вътрешното търсене на животновъди

Държавата-континент е вторият по големина доставчик на зърно в световен мащаб

След САЩ Австралия е вторият по големина доставчик на зърно в световен мащаб. Държавата-континент обаче ще срещне трудности да покрие завишеното търсене, тъй като собствените й резерви намаляват заради бързия износ и вътрешното търсене на животновъди. Според търговци Австралия няма да може да поддържа нивата си на износ от началото на сезона. От старта на търговската година през октомври досега страната е изнесла 12.5 милиона тона пшеница. "По-голямата част от зърнените доставчици в Австралия продават зърното си на мелниците и угоителните комплекси", казва пред Reuters Щефан Майер, мениджър в брокерската компания INTL FCStone.

По-голяма част от добитъка в Австралия се храни на полетата, но животновъдите са все по-пристиснати да преминат към зърнена храна тази година, тъй като изключително горещата есен пресушава пасищата. Запасите на нискокачествена пшеница са толкова малко, че животновъдите са принудени да използват зърно от първо качество, за да хранят добитъка. По принцип то е продавано като зърно за мелници, от което се правят хляб и макарони.

Големите купувачи като Япония засега обаче не търсят алтернативни източници на пшеница, тъй като мелниците в страната имат достатъчно краткосрочни запаси. Масак Кадота, изпълнителен директор на асоциацията на мелничарите в страната, посочва, че ще е много трудно да се намерят алтернативи на бялото меко зърно от САЩ, тъй като това в Австралия и Канада е предимно от среден или твърд тип.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.