1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зърненият баланс е запазен и няма да се стигне до внос на пшеница

Зърненият баланс е запазен и няма да се стигне до внос на пшеница

В световен мащаб цената на зърнените продукти е много висока

Според председателя на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров зърненият баланс в страната е запазен и няма да се стигне до внос на пшеница, предаде Агенция "Фокус". В страната има достатъчно качествена пшеница.

„Мелничарите и фирмите, които се занимават с производството на брашното, са се запасили достатъчно и аз мисля, че няма да се стигне до внос на пшеница”, посочи той. Според него всяка година съвсем малки количества пшеница със супер качество се внася в страната с цел подобряване. Миналата година внесеното количество е било около 5 или 10 хиляди тона. „Зърненият баланс в страната е запазен и има достатъчно зърно, мислим че няма да се внася. МЗХ следи на митниците какво се изнася и няма да допусне страната да остане до нова реколта без зърно”, категоричен е Киров.

„В световен мащаб цената на зърнените продукти е много висока. Ние сме в ЕС и нашите цени са европейски. Не можем да регулираме цените, или поне държавата няма право да ги регулира, защото всяко едно подпомагане на хлебопроизводители или мелничарската промишленост се води като субсидиране, а от страна на ЕС това води до санкции", разясни Киров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.