1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зърнопроизводителите очакват добра реколта

Зърнопроизводителите очакват добра реколта

Първите сделки на Софийската стокова борса с ечемик от реколта 2011 се очакват до седмица

В повечето райони на страната жътвата започна. Очакванията тази година са за добра реколта. Прогнозите за тази година са в България да бъдат добити близо 4 милиона тона зърно - почти същото количество, както миналата година, съобщи bTV.

Що се отнася до цената, в следващите месеци не се очакват изненади. В момента един тон пшеница струва 450 лева. Изненадващо, преди събирането на реколта 2011, цените не падат. За по-осезаемо поскъпване може да се говори през август, но и то ще бъде съобразено с количеството, което ще бъде прибрано в следващите седмици.  

В най-големия район-производител на зърно – Добруджа, жътвата на пшеница ще започне с 1-2 седмици по-късно в сравнение с предишни години. Причината е хладната пролет.

Производителите очакват изкупни цени от около 40 стотинки за килограм. Не очакват протести като миналогодишните.

Първите сделки на Софийската стокова борса с ечемик от реколта 2011 се очакват до седмица, а за пшеницата -  след месец. Прогнозите са за добра търговия.

Проблем със зърнения баланс няма да има, дори ще има много големи количества за износ, но всичко зависи от нашите съседи в Черноморския регион, Русия и Украйна, които са огромни производители. Ако те имат добра реколта и започнат да изнасят, цената на пшеницата в Черноморския басейн ще се срине. Това автоматично ще се отрази много добре на търговците и много зле на производителите. Единственото спасение, което може да задържи цените, е тенденцията въпросните държави да взимат административни мерки, ограничаващи износа.

За една година в световен мащаб пшеницата поскъпна почти двойно. Българският пазар е твърде малък, за да влияе на тези тенденции, а и държавата няма механизъм, с който може да ограничи поскъпването. Тази година обаче няма фактори, които да говорят за поскъпване.

Хлябът и зърнените продукти няма да поскъпват. Ако някой търговец или производител се опитва да покачва цените, това би било спекулация, категорични са експертите. Няма да е изненада, ако след събирането на реколтата, земеделските производители поискат и по-високи изкупни цени.

Междувременно на много места в страната започва и проверка за техническото състояние на машините, включени в жътвената кампания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.