1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Засилва се вносът на български хляб в Гърция

Засилва се вносът на български хляб в Гърция

За улеснение на потребителите стоката се разнася по домовете

Всеки ден се засилва вносът на български хляб в Гърция заради кризата. Почти всички райони в северната част на страната се снабдяват от България. За улеснение на потребителите стоката се разнася по домовете, пише вестник "24 часа" в днешния си брой.

Българският хляб е по-евтин от гръцкия - един килограм струва 0,50 цента, а в Гърция е 75-85 цента, но качеството му се проверява. Както коментират хлебари от Северна Гърция: Няма никакъв санитарен и хигиенен контрол, което означава, че никой не знае къде и при какви условия се произвежда българският хляб.

За "българизиране" на Гърция говори и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите Михалис Мусиос, което според него се дължи на рязкото спадане на жизненото равнище на гръцкото семейство с намаляването на пенсии и заплати. Според проучване на федерацията трима от четирима хлебопроизводители са отбелязали спад на оборота през 2010 г., а седем от десет очакват и по-нататъшен срив.

Ежедневната "миграция" на жителите от Северна Гърция се умножава от края на 2010 г. Всеки ден цели каравани преминават в България, за да се запасят с евтин бензин, хранителни продукти, облекло и обувки. Все по-често се наблюдава възрастни двойки да емигрират в България, за да имат по-достоен живот с пенсиите си там.

Засилва се и явлението продажба на стоки от България по системата от врата на врата. Микробуси с различни продукти преминават границата и ходят от село в село и в някои градове да продават хляб, перилни и козметични препарати.

Преди около три години съседските хлебопроизводители се сблъскаха с внос на брашна от България, които наводниха Северна Гърция. Качеството на брашното било толкова лошо, че накрая това явление е преустановено от самия пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.