1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Засилват мерките срещу шапа в Турция

Засилват мерките срещу шапа в Турция

Извършва се и ваксинация на животните в района на Ипсала и Къркларели

Турските власти са предприели мерки, за да не се допусне разпространение на заразата от шап, която се наблюдава на територията на България, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА. В селището Ипсала, окръг Одрин, се е провело съвещание с представители на министерството на земеделието и селското стопанство, кметове и служители на ветеринарни служби от областта.

Айкут Коч от ветеринарната служба в Ипсала заяви, че предвид появата на шап по животните в България са взети мерки за максимално ограничаване на движението на животните. Забранихме движението на животните между селата до 2 февруари т.г. Разрешава се само движение на животните за колене, като специално трябва да се посочва и кланицата. След тази дата отново ще се съберем и ще решим какво да правим по-нататък", каза той. Коч добави, че се извършва и ваксинация на животните в района на Ипсала и Къркларели.

От октомври миналата година се налагат солидни глоби на онези стопани, които не регистрират новородените животни и не им поставят "обеца", посочи още ветеринарят. Срокът за регистрация е до една седмица от раждането.

 

Етикети Турция, шап, мерки
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.