1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зеленчуковите борси масово удрят в грамажите с неизправни везни

Зеленчуковите борси масово удрят в грамажите с неизправни везни

Проверени са общо 116 маси на производители на селскостопанска продукция в Южна България

Зеленчуковите борси масово удрят в грамажите с неизправни везни. Това са установили проверки на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), пише news.ibox.bg. В активния летен сезон инспекциите на средствата за измерване са насочени приоритетно към стокови тържища и пазари за продажба на едро и дребно на плодове и зеленчуци.

Инспектори от регионален отдел „Метрологичен надзор" - Южна България са извършили масови проверки на хора, използващи везни на територията на пазари и борси в Южна България.

Проверени са общо 116 маси на производители на селскостопанска продукция, на които се използват 119 везни. Установено е, че 29 везни не отговарят на законовите изисквания. Това прави около 24% от проверените средства за измерване.

21 от тези везни са от типове, които не са разрешени за търговска дейност у нас и останалите членки на ЕС. Едната от везните била с нарушени пломби, които ограничават достъпа до местата за настройка на везната. Седем пък били с изтекъл срок на периодична проверка.

Съставени са 22 акта за установяване на административно нарушение и 6 протокола за задължителни предписания за привеждането на средствата за измерване в съответствие с изискванията на Закона за измерванията, поясняват още от метрологията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.