1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Златомир Ковачев: 12-ти сме по износ на пшеница в света, но имаме пропуски при управлението на риска

Златомир Ковачев: 12-ти сме по износ на пшеница в света, но имаме пропуски при управлението на риска

Златомир Ковачев
Златомир Ковачев

Зърнена Академия 2019

Зърнена Академия“ 2019 се утвърди като най-чаканото събитие за зърнопроизводството на Балканите

Световноизвестни лидери от сектор „Зърнопроизводство“ бяха лектори по време на форума. Единственият българин, който направи презентация, беше Златомир Ковачев - един вече доказал млад професионалист и настоящ председател на Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи. Той анализира и представи данни за България в контекста на световната икономика. Експертът изрази позитивна прогноза за селското стопанство у нас. Ето неговото обобщение за зърнопроизводството в България:

Тенденциите у нас са за по-бавен ръст, но все пак движение във възходяща посока на всяка от стоките, все по-високо технологично отглеждане, повече знания от страна на фермерите, влагане на по-добри хибриди. Като цяло производството ще расте, разбира се, зависим и от климата, но тенденциите са за ръст.“

Той обобщи, че въпреки относително малката територия, страната ни се движи доста добре в контекста на другите държави от Черноморския регион, а дори и с по-бързи темпове. Експертът подчерта, че имаме липси единствено по отношение на управлението на риска. По последни данни България се нарежда на 12-то място в света по износ на пшеница. Това очертава добри пазарни позиции за страната ни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.