1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. 10 килограма мед е добивът от пчелно семейство във Видинско

10 килограма мед е добивът от пчелно семейство във Видинско

Засилило се е боледуването на пчелните семейства от заразни заболявания

Председателят на Областния браншови пчеларския съюз във Видин Иван Матеев определи тази година като лоша за пчеларите от Видинско. Добивите от мед през тази година са по-ниски с 2/3. Според Матеев това се дължи на лошите климатични условия – застудяване, бързото прецъфтяване на акацията и липата.

По думите му през изминалата година добитите количества мед са били добри. Средно от пчелно семейство се добиваха 30 килограма мед, сега те са 10 килограма.

„От няколко години сме в контакти с фирми, които изкупуват пчелния мед. В момента 50 са записаните пчелари, с над 50 тона мед, които го предлагат на фирми. Те изнасят меда и затова вземат проби, за изследване. Ако отговаря на изискванията, го изкупуват, цената е 4 лева за килограм”, обясни Матеев.

Председателят на Областния браншови пчеларски съюз във Видин коментира, че се е засилило боледуването на пчелните семейства от заразни заболявания, най-вече от американски гнилец, който е бич за пчеларството. Той бива европейски, мехурчест и т.н. Другите заразни заболявания се лекуват, но американския гнилец не се лекува.

След доказан лабораторен анализ от заразяването пчелните семейства трябва да се унищожат, като се преценява от ветеринарния специалист, пчеларя-проверител и Комисиите по пчеларство в дадена община. Преценява се дали да се унищожи самото пчелно семейство с питите или включително самия кошер. Това е опасна спорообразуваща се болест. Спората на американския гнилец е много устойчива на дезинфекциране.

„Пчелар, който не знае как да постъпи с дезинфекцията, спората остава устойчива 140 години. Ако се продадат такива кошери на някои пчелар, чиито пчели не са болни от тази болест, при благоприятни условия се заразява пчелинът му. В този случай пчеларят трябва да го унищожи. Дори кошерите да не са застраховани, пчеларят, ако сигнализира ръководството на РВМС – Видин и вземат проба, която докаже болестта американски гнилец, загубата на пчеларя се заплаща от НВМС”, обобщи Иван Матеев.

 

Етикети мед, добив, Видин
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.