1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Апел към фермерите в Добричко за опазване на пчелите от отравяне

Апел към фермерите в Добричко за опазване на пчелите от отравяне

От БАБХ припомнят за нормативните разпоредби при третиране на земеделските култури

От Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич апелират към земеделските производители за спазване на мерките за опазване на пчелните семейства от отравяне по време на вегетационни третирания за борба с вредителите по земеделските култури.

Сред категоричните забрани при третиране с наземна техника са недопускане на третиране на площите при скорост на вятъра над 5 м/сек., както и пръскане с инсектициди в интервала от 11.00 ч. до 18.30 ч. до края на месец май и от 10.00 ч. до 19.30 ч. за периода на месеците от май до октомври.

При използване на авиационна техника не се разрешава прелитане над населените места и пчелините. Забранена е употребата на продукти за растителна защита и препарати за дезинфекция и дезинсекция върху земеделските и горските култури, трайните и крайпътните насаждения и медоносната растителност, намираща се във фаза на цъфтеж и през периода на отделяне на мана.

5 дни преди началото на третиране с авиационна техника или третиране с инсектициди и вегетационни хербициди с наземна техника, възложителят е длъжен писмено да уведоми съответната община и Областната дирекция по безопасност на храните. От там напомнят още, че третирането се провежда само след като възложителят е получил писмено съобщение от кмета на кметството и информиране на собствениците на пчелини за предстоящите дейности.

Преди 20-на дни в четири добруджански общини – Крушари, Ген.Тошево, Балчик и Добричка бяха регистрирани масови измирания на пчелните семейства. Лабораторни проби от кошерите и третираните посеви показаха, че няма отровени пчели, но има извършени дейности по пръскане на културите. Според специалистите, пробите са взети твърде късно и не са успели да докажат вредното въздействие на растителнозащитните препарати. От областната браншова структура на Български пчеларски съюз изпратиха Отворено писмо до управляващите, с което протестират срещу несъобразените действия на земеделските производители при третирането на посевите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.