1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. България се кадидатира за домакинство на 45-тия световен пчеларски конгрес Апимондия 2017

България се кадидатира за домакинство на 45-тия световен пчеларски конгрес Апимондия 2017

Събитието ще се състои днес в 19.00 ч. в Киев, Украйна

Днес, 3 октомври, в 19.00 ч. в столицата на Украйна, Киев ще състои втората заключителна презентация на българското пчеларство пред световната общност на пчеларите. България се кандидатира за домакинство на 45-тия световен пчеларски конгрес Апимондия 2017.

На всеки две години в една страна член на Световната пчеларска общност – “Апимондия”, редувайки се последователно на един от 6-те континента, се провежда Световен конгрес на пчеларството. Делегатите от 107 страни – членове на “Апимондия” ще избират между кандидатурите на България – София, Турция – Истанбул и Швеция – Стокхолм.

“Апимондия” е международна федерация на пчеларските асоциации, както и на други организации, занимаващи се с пчеларство и производни индустрии. Тя е основана през 1949 година в Амстердам, като основната дейност на федерацията е да промотира научното, техническото, социалното и икономическото развитие на пчеларството в цял свят.

През тази година, в периода от 29-ти септември до 4-ти октомври, се организира 43-ят Световен конгрес на пчеларите “Апимондия” в Киев, Украйна. По време на този конгрес се провежда едновременно и ApiExpo 2013 – търговско изложение, на което производители от цял свят предлагат своите стоки и услуги. ApiExpo е насочен към директни продажби и реклама на изложителите. Събитието е посещавано от повече от 6000 делегати и е придобило такава популярност през годините, че в днешно време e отразявано от над 120 медии от цял свят.

Пчеларството е традиционен поминък за българското население, а българският мед е уникален със своите ароматни и вкусови качества. С все по-нарастващата средна консумация на мед на глава от населението в България, която се е увеличила от 200 грама през 2009 г. до почти 500 грама през 2012 г., “Апимондия” ще предостави уникална възможност да се стимулира не само потреблението на мед в България и съседните страни, но също така и на производството на по-качествен мед. Възстановяването и подпомагането на този поминък у нас ще допринесе и за увеличаване на броя на работните места в сферата на пчеларството и земеделието.

Изборът на нашата страна и в частност София за провеждане на 45-ия конгрес на “Апимондия” ще бъде огромно признание и чест за нас като нация и ще даде възможност на България да даде своя принос за устойчивото развитие на планетата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.