1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Басейновата дирекция в Пловдив съдейства на институциите за осигуряване на проводимостта на реките

Басейновата дирекция в Пловдив съдейства на институциите за осигуряване на проводимостта на реките

Засегнатите при последните проливни дъждове участъци от река Чепеларска са определени като райони със значителен потенциален риск от наводнения

Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР) - Пловдив съдейства на областните и общински администрации и други компетентни институции при предприемане на действия по намаляване на потенциалните неблагоприятни последици от наводненията. С приоритет се издават необходимите разрешителни и становища за почистване на речните легла, за осигуряване на проводимост и за изграждане на защитни съоръжения.

Засегнатите при последните проливни дъждове участъци от река Чепеларска са определени като райони със значителен потенциален риск от наводнения. За тях има заложени мерки за намаляване на  вредното въздействие на водите при наводнения. Съгласно Закона за водите задължение на кметовете е да поддържат проводимостта на речните легла в границите на населеното място, а на областните управители - проводимостта на речните корита извън границите на населените места. Какви възстановителни дейности трябва да се извършат се определя от комисии, назначени с тяхна заповед. В тях има представители на общини, областни администрации и другите отговорни институции.

На територията на БДИБР има изградени две системи за ранно наблюдение на реките Марица, Тунджа и Арда. Служителите на дирекцията, включително и в изнесените работни места, събират информация за състоянието на хидрометеорологичната обстановка и са в непрекъсната комуникация с отговорните институции за изпълнението на мерките в Плана за управление на риска от наводнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.