1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. BASF и NOD Apiary Products партньори по отношение здравето на пчелите

BASF и NOD Apiary Products партньори по отношение здравето на пчелите

Снимка:

Компаниите предлагат нов продукт за борба срещу акара Вароа

BASF и NOD Apiary Products обявиха партньорството си за осигуряване на нов продукт за европейските пчелари за борба срещу акара Вароа – паразитен кърлеж, който е обявен от независими институции за основна причина за намаляващия брой пчелни кошери в глобален мащаб.

BASF и NOD инвестират в “Mite Away™ Quick Strips” (MAQS), които атакуват акара Вароа докато той се храни с растящите бебета пчели. Основата на тази лесна за употреба лента е фолио, направено от биоразградима пластмаса Ecoflex® на BASF, което е напоено с убиваща акара мравчена киселина в разтвор на захароза (захар). Тайната на лентата: създадена да прониква в люпилото тя спира вредителя там където се възпроизвежда.

“Чрез нашата съвместна работа с учени, фермери и пчелари от Мрежата за пчелно биоразнообразие (Bee Biodiversity Network) във Франция добихме широко познание за факторите, влияещи върху здравето на пчелите,” казва Сандрин Леблон, BASF експерт по пчелите от Франция. Мрежата е доставила практически, тествани решения, за подобряване на храненето на пчелите, но до момента няма лесен начин за борба с акара Вароа. Доставянето на MAQS на пазара ще помогне да се запълни тази ниша в подкрепа на  пчеларите и фермерите клиенти на BASF.
 
Лентите възпроизвеждат защитен механизъм, наблюдаван в природата. Мравчената киселина е част от отровата на пчелите и жилата на много насекоми като мравките. Въпреки това ефективността на MAQS е това, което дава удовлетворение на пчеларите. Лентата може да бъде употребявана през целия сезон, а пчеларите да се възползват от продукт с еднократно приложение за краткосрочен период на третиране (7 вместо 42 дни при други методи). При продуктовите опити в САЩ, Канада и Франция, MAQS са показали успех в борбата с акара Вароа, достигащ до 97%. Лентите са вече на пазара в Канада и Щатите и  властите в Хавай поискаха и получиха “Special Local Needs” регистрация, за да осигурят на пчеларите достъп до това решение максимално бързо. BASF и NOD планират да работят с регистрационните власти в Европа, за да направят MAQS достъпни до 2 години за европейското пчеларско общество.

Според условията в споразумението BASF ще осигури устойчива подкрепа за улесняване на глобалното представяне на продукта, включително и продължаваща техническа и регулаторна подкрепа за 5 годишен период. В момента и двете компании притежават патента за продукта, като BASF ще подкрепя регистрацията на продукта и дистрибуцията му в рамките на Европейския съюз.

NOD Apiary Products (Нод Апиари Продъктс) е снована в Онтарио, Канада през 1997 г. от пчелари последователи на идеята за органично производство, NOD Apiary Products се фокусира основно върху защитата на пчелите. Компанията има шест служители в производството и реализира продажби от 1 млн. канадски долара за годината, приключваща на 31-ви май 2009. Сред продуктите са Mite Away II™, покривала за зимния сезон Bee Cozies и други. През 2007 година Давид Вандер Дусен, Изпълнителен директор и учен, получава награда за изключителни постижения в иновациите при земеделските храни. За повече информация, моля посетете: www.miteaway.com.

С продажби за 3, 6 милиарда евро през 2009 г. BASF Crop Protection (направлението на БАСФ, произвеждащо продукти за растителна защита), заема водещо място при защитата на културите и е сигурен партньор в земеделието, като осигурява доказани и иновативни фунгициди, инсектициди и хербициди. Земеделците използват тези продукти и услуги, за да увеличат добива и подобрят качеството на продукцията. Други продукти намират приложение в здравеопазването, обществения контрол на вредителите, тревните площи и декоративните растения, лесовъдството. Визията за бъдещото развитие на BASF Crop Protection (БАСФ растителна защита), е да бъде новатор в световен мащаб, като оптимизира земеделската продукция и съответно подобрява качеството на храните, и по този начин повишава стандарта на живот на нарастващото население в света. Допълнителна информация може да бъде намерена на www.agro.basf.com .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.