1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Безпричинно изчезване на цели пчелни семейства се наблюдава в Кюстендилско

Безпричинно изчезване на цели пчелни семейства се наблюдава в Кюстендилско

Явлението е разпространено и в общините Трекляно и Невестино

В Кюстендилско се наблюдава безпричинно изчезване на цели пчелни семейства от кошерите. Това съобщи Тихомир Стоицов, председател на организацията на пчеларите в Кюстендил, предаде Агенция "Фокус"

Според него все още науката не е отговорила дали става въпрос за широко разпространеното мнение за „синдром на празния кошер”, от който страда почти цяла Северна Америка и части от Източна Европа, или става въпрос за местно заболяване, причиняващо този проблем.

„В края на есента и началото на зимата се регистрираха случаи на празни кошери, в които няма пчели - те са изчезнали, а в някои от кошерите дори и медът си стои”, каза Тихомир Стоицов. Според него са правени изследвания в няколко лаборатории, но не е установена повишена степен на опаразитеност с вароатоза, не са установени и други заразни заболявания. Това, според Тихомир Стоицов, навежда на мисълта за „синдрома на празния кошер”. Той не изключи и варианта поредица от неблагополучия в природата да са довели до опразването на кошерите. „Има регистрирани случаи в община Кюстендил. Явлението е разпространено и в общините Трекляно и Невестино”, заяви Стоицов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.