1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Благоприятна и медоносна пчеларска година във Великотърновско

Благоприятна и медоносна пчеларска година във Великотърновско

Снимка:

Изкупната цена на меда обаче не нараства въпреки поскъпналия живот

Като благоприятна и медоносна определят тази година пчеларите от Великотърновска област. За разлика от 2021 година, смъртността на пчелните семейства е била под 10%, добивите на мед са много по-високи.

Пчеларят Тодор Найденов оценява като успешна последната година от тригодишната Пчеларска програма. Във Великотърновско от мерките са се възползвали над 200 пчелари, а в страната - 2 000. Най-атрактивна е мярката за закупуване на инвентар.

 

Величко Тодоров от Велико Търново се занимава от 18 години с пчеларство, в момента има 150 кошера. Миналата година е била тежка за неговия пчелин заради високата смъртност на пчелите, но тази година определя като много добра. „Тази година е медоносна за разлика от други години, от сто кошера тон, тон и двеста събрах! По Националната пчеларска програма закупих 50 отводки и 50 кошера – сега чакам да ми възстановят сумата от фонд Земеделие.“

Инфлацията и поскъпването на енергоносителите се отразяват на отрасъла. Разходите на пчеларите са огромни заради поскъпнали консумативи и ветеринарни препарати.

Изкупната цена на меда обаче изобщо не нараства въпреки поскъпналия живот.

Тодор Найденов, председател на Областния пчеларски съюз: „На едро цената не е нараснала и със стотинки. На дребно пчеларите само говорят, че цената е повишена, а стои 8-10 лв./кг.“

 Въпреки инфлацията и ниската изкупна цена на меда, пчеларите продължават да развиват своите стопанства и са благодарни, че тази година природата беше благосклонна към пчелните семейства и отрасъла като цяло.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.