1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Близо 690 хил. лева обезщетения за унищожени пчелни семейства получиха пчеларите

Близо 690 хил. лева обезщетения за унищожени пчелни семейства получиха пчеларите

Държавната помощ, която действа в България от 2015 г., беше пренотифицирана от ЕК в началото на юли тази година

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 689 220 лева за обезщетения по схемата „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“. Финансова подкрепа получиха 169 пчелари.

Подпомагането по схемата е под формата на директни помощи за земеделските стопани, чиито пчелни семейства са унищожени в резултат от горещото и сухо лято през 2020 г. Ставката за едно загинало пчелно семейство е в размер на 60 лв.

Подпомогнати са земеделски стопани, при които са установени загинали пчелни семейства в следствие на тежката суша през миналата година. Пчеларите трябва да са включени в обобщения Регистър на Министерство на земеделието, създаден въз основа на констативните протоколи на ветеринарните власти за нанесени щети.

Държавната помощ, която действа в България от 2015 г., беше пренотифицирана от ЕК в началото на юли тази година. С промяната беше разширен нейният обхват, като към неблагоприятните събития беше добавена и тежката суша. Схемата ще се прилага у нас до 31 декември 2022 г. включително.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.