1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Близо два пъти се е увеличил броят на пчеларите у нас

Близо два пъти се е увеличил броят на пчеларите у нас

Няма точна статистика за броя на екопроизводителите на мед

Близо два пъти през последните две години се е увеличил броят на пчеларите у нас, които произвеждат екологично чист мед, предаде Regal.bg. Председателят на Сдружението по биопчеларство Димо Димов не успя да даде точна статистика за броя на екопроизводителите на мед, но по думите от общо 600 000 кошера в страната през миналата година 40 000 са на биопроизводители. В момента цените за килограм биомед варират между 10 и 20 лева, предаде Дарик радио.

Биопроизводството дава по-малко, но по-качествена продукция, затова и крайната цена е по-висока от останалите продукти, обясни още Димо Димов. 

"Крайната цена на пчелните биопродукти в България е съизмерима с тази, която можем да видим в един супермаркет за такава продукция в Германия, Австрия или на други места, каза той. Спред него биомедът е с 20-30 процента по-скъп от другия", каза Димов. 

Той допълни, че производството е по-слабо от миналата година в някои райони. Каква цена ще се оформи, по думите му, много зависи от търговските вериги, тъй като ако те внесат по-голямо количество отвън, то ще е на стандартни, средноевропейски стойности и няма да бъдат много високи цените. Според него няма да има "силни увеличения" на цената, но качествените продукти ще задържат стойността си. При пчелните продукти няма тенденция за поевтиняване, категоричен бе той. 

Димов подчерта, че около 99% от произведения екомед у нас се изнася. 

Според него през миналата година общото количество произведен мед е между 6 и 8 хиляди тона, от които страната ни е изнесла повече от 1500 тона. 

През следващата седмица в Слънчев бряг ще се проведе първата световна среща биопчеларите. Очакват експерти от повече от 30 страни, които да обсъдят проблемите в бранша.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.