1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Бургас е един от районите, в които интересът към програмата по пчеларство е доста голям

Бургас е един от районите, в които интересът към програмата по пчеларство е доста голям

Хората са достатъчно добре информирани и не пропускат своевременно да подготвят заявленията и придружаващите ги документи

Националната програма за развитие на пчеларството представлява голям интерес от страна на производителите на мед в региона и те са изключително активни по усвояването на средства по тази програма. Това каза за радио „Фокус” Радостина Батанова, директор на Фонд „Земеделие” в Бургас.

В рамките на непълен работен ден на 16 януари до 14.30 – 15.00 часа внесоха заявление 52 земеделски производители. „Най-голям интерес представлява онази част от програмата, която позволява покупката на пчелни кошери и обикновено там най-бързо се изчерпват и средствата. Още на 16 януари се изчерпаха средствата за борбата срещу вароатозата т.е. разходите за покупка на препарати в борба срещу вароатозата и мерките за подкрепа на подновяване на пчелните кошери, закупуването на нови кошери или разходите за поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства. Приемът приключи на 16 януари в 17.30 часа”, каза още Батанова.

По отношение на покупка и подмяна на пчелни майки приемът приключи на 18 януари в 10.30 часа, тъй като бяха изчерпани средствата, допълни тя. „Очакваме отново прием по пчеларската програма. Обикновено хората са достатъчно добре информирани и не пропускат своевременно да подготвят заявленията и придружаващите ги документи, така че се надяваме в скоро време да имат пак възможността да подадат заявления за подпомагане по тази мярка. Бургас е един от районите, в които интересът към програмата по пчеларство е доста голям”, допълни тя.

По програмата има изготвен бюджет, който се разделя на няколко приема за цялата година. По този прием бюджетът беше около три милиона лева. Заявленията са публикувани на интернет страницата на Фонд „Земеделие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.