1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Държавата трябва да подпомага производители, развиващи интензивно или специализирано пчеларство

Държавата трябва да подпомага производители, развиващи интензивно или специализирано пчеларство

Това заяви Димо Димов, биопчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство

Създадената нотифицирана схема за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства е добра инициатива, но няма да бъде използвана от пчеларите по простата причина, че на тях им липсват оборотните средства, с които да си заплатят застраховката. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Димо Димов, биопчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство.

„Застраховката ежегодно е доста висока. Помощта е много хубава, от нея ще се възползват вероятно професионално ориентирани пчелари и пчелари, които са в райони, където има бедствени ситуации, които могат да предизвикат умиране или изчезване, или кражби на пчелни семейства, макар че кражбата не се покрива, а тя е най-големият бич в пчеларството”, каза Димо Димов.

„Би трябвало в момента държавата да се насочи основно към подпомагането на онези земеделски производители, които развиват интензивно пчеларство или някакво специализирано пчеларство като биопчеларството или майкопроизводството и това да стане гръбнака на българското пчеларство”, заключи Димо Димов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.