Държавата трябва да подпомага производители, развиващи интензивно или специализирано пчеларство

Това заяви Димо Димов, биопчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство

Създадената нотифицирана схема за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на пчелни кошери с пчелни семейства е добра инициатива, но няма да бъде използвана от пчеларите по простата причина, че на тях им липсват оборотните средства, с които да си заплатят застраховката. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Димо Димов, биопчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство.

„Застраховката ежегодно е доста висока. Помощта е много хубава, от нея ще се възползват вероятно професионално ориентирани пчелари и пчелари, които са в райони, където има бедствени ситуации, които могат да предизвикат умиране или изчезване, или кражби на пчелни семейства, макар че кражбата не се покрива, а тя е най-големият бич в пчеларството”, каза Димо Димов.

„Би трябвало в момента държавата да се насочи основно към подпомагането на онези земеделски производители, които развиват интензивно пчеларство или някакво специализирано пчеларство като биопчеларството или майкопроизводството и това да стане гръбнака на българското пчеларство”, заключи Димо Димов.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.