1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Деветото издание на „Пчеломания“ отвори врати в Добрич

Деветото издание на „Пчеломания“ отвори врати в Добрич

Снимка:

Предстоят обучения на фермери за опазване на пчелните семейства от отравяния

При силен посетителски интерес премина първият ден от 9-ото специализирано изложение „Пчеломания“, което се провежда в Добрич от 22 до 24 март. На откриването присъстваха депутати, представители на областна и общинска администрация, на областните структури на фонд „Земеделие“ и дирекция „Земеделие“. Над 50 фирми от страната и чужбина се представят с мед, пчеларски инвентар, пчелни продукти, специализирана литература, ветеринарномедицински препарати.

По време на специалната Вечер на изложителите „Добрички панаир“ АД ще връчи традиционните си награди – призът пчелар на годината отива при Недялка Михова от Добрич, а за проспериращ млад пчелар е отличен Божемир Тосков от Каварна. С 3% е нараснал броят на отровените пчели през изтеклата година, информира на пресконференция Ганчо Ганев, председател н Националната браншова организация „Български пчеларски съюз“. В отделни региони процентът е по-висок. Наредба за опазването на пчелните семейства има, но тя не работи. Веригата се къса на много места – или не се информират навреме пчеларите, или посевите се третират с друг, а не със заявения препарат, или не се спазват сроковете за пръскане.

В тази връзка Българският пчеларски съюз е предприел поредица от срещи с експерти от Българската агенция по безопасност на храните. След направени изпитания на щадящите пчелите препарати списъците с тях ще бъдат спуснати до Областните дирекции по земеделие и от там съответно до земеделските производители. Предвидени са и обучения с представители на БАБХ и с едрите фермери по места, които ще се проведат в периода от 1 до 15 април.

Все още у нас не е разработен и пазарът за опрашване на растенията от пчелните семейства, подчерта на пресконференцията Ганчо Ганев. От браншовата организация търсят механизми за въздействие върху този вид дейност, но трябва да узрее и самият земеделски производител. Това ще бъде и едно от предложенията на България в бъдещата ОСП.

Вижте видео за 9-ото специализирано изложение „Пчеломания“ в Добрич...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.