1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Димитър Бундалов е избран за най-проспериращ млад пчелар на България за 2023 година

Димитър Бундалов е избран за най-проспериращ млад пчелар на България за 2023 година

Тази пролет той планира да създаде още един пчелин

Димитър Бундалов от град Раковски е избран за най-проспериращ млад пчелар на България за 2023 година. Наградата му бе връчена днес в Плевен по време на закриващата церемония на Международното изложение-договаряне "Пчеларство 2024". Отличието се присъжда съвместно с фондация "Еврика".

Бундалов е на 30 години и в момента отглежда 200 пчелни семейства в два пчелина. Разказа, че с пчеларство започва да се занимава от любопитство покрай свои колеги, които имали кошери. "Реших да започна с два кошера, колкото да има какво да си говоря с колегите. После станаха десет, а сега са вече 200", добави пчеларят. 

Тази пролет той планира да създаде още един пчелин. Произвежда основно четири вида пчелен мед и т.нар. крем мед, овкусен с различни сушени плодове и предпочитан от клиентите. Предлага също така пчелен прашец и производни продукти от прополис. 

"Стремя се да достигна до крайния потребител като предлагам разнообразие от пчелни продукти. Това за мен е изходът от създалата се ситуация с ниските изкупни цени на пчелния мед", коментира Бундалов. Той произвежда и пчеларски инвентар както за себе си, така и за колеги пчелари.

Бундалов е категоричен, че за да е сигурен клиентът, че ще консумира истински мед, трябва да си го купува от производител. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.