1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Днес е Ден на пчеларя

Днес е Ден на пчеларя

Почитаме Св. Харалампий Магнезийски

Св. свещеномъченик Харалампий, епископ в Магнезия се почита днес - на 10 февруари, заедно със св. Порфирий, св. Атанасий Цариградски и св. мъченица Валентина.

В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на всички болести. Държал ги със синджир и по своя воля ги пращал да вървят по света. Според легендите свети Харалампий е заповедник и на чумата и поради тази причина денят му е наричан още "Чумин ден".

Днес е и Денят на пчеларя, тъй като светецът е покровител и на меда и пчеларите.  На този ден се освещава мед в църквата. Медът се дава на болни през цялата година, за да подпомогне изцелението им. Жените изпичат питки, мажат ги с осветен мед и ги раздават за здраве.

В народните представи чумата е стара, грозна, рошава и зла жена, която трябва да се изведе от селището. Затова оставяли в края на населеното място питка с мед, шише вино, нова кърпа, сапун, гребен и вода, за да се залиса, докато мие косите си и ги сплита, а докато се нахрани и напие - да забрави за какво е слязла. За да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден.

 

Етикети пчели, мед, пчелар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.