1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Джанфранко Кадеду: Пчеларството е сложен занаят

Джанфранко Кадеду: Пчеларството е сложен занаят

Биологичното пчеларство е бъдещето

Трима специалисти, посветени на пчеларството и на изследователската работа върху здравето и мениджмънта в пчелина разказват за своя опит. Пчеларството в Италия – какво показва опитът там, каква е подкрепата на европейско и на национално ниво? „Като цяло, италианското пчеларство се развива и тенденциите са положителни. Пчеларството получава подкрепа както от правителството, така и от Европейския съюз. Много интензивно се развива биологичното пчеларство“, каза Джанфранко Кадеду, търговски директор на фармацевтична компания.

В момента световният пазар на мед е в пълна стагнация. В Италия пазарът е труден. Пчеларите търсят по-добра цена, защото качествата на меда им са високи.

Колоритният сицилианец Джанфранко Кадеду казва, че в Италия няма специализирана аграрна телевизия и реагира с почуда, когато разбира, че в България има такава, по която се излъчва ежемесечно пчеларско предаване „Пчелините на България“. „Отдавна имам поглед върху българското пчеларство и българските пчелари. Искам да им кажа колко е важно да не спират да учат и да се образоват, защото пчеларството е сложен занаят. Съветвам ги да се ориентират към биологичното пчеларство, защото това е бъдещето. А това, че имате аграрна телевизия, по която се излъчва специализирано пчеларско предаване, е просто уникално. Поздравявам целия екип за отговорната работа, с която са се заели.“

Унгарецът Миклош Сорфьозо освен, че е производител на пчелни майки, се занимава с ефективния мениджмънт в пчеларството, прави и изследователски проучвания. Той е съветник по пчеларство в Унгарската аграрна камара. Стопанисва около 400 пчелни семейства и повече от 1000 нуклеоса – млади пчелни семейства. „Това, че съм пчелар и същевременно изследовател, ми дава поле на действие в различни посоки. Обичам България и всяко идване тук приемам като лична отговорност. Човек като мен изпитва грижа за всички пчели по света, независимо къде се намират“, каза Сорфьозо.

По думите най-важните качества, за да се управлява един пчелин успешно и ефективно, са образованието и постоянното натрупване на нови знания. „Светът се развива динамично и обученията са изключително важни за сектор „Пчеларство“. Ние не можем да изоставаме от новостите.“

Според Миклош опрашването е много важен въпрос, а пчелите се грижат за живота на земята. Пчеларите – също. „Затова те трябва да получат голяма европейска подкрепа. Да бъдеш пчелар е голяма отговорност. Първо си отговорен за живота на пчелите, след това – за храната, която произвеждаш. Успешният мениджмънт в пчеларството се основава на доказателства, получени след години изследвания и научен труд – от специалисти, а не от интернет герои в социалните мрежи.“

В Унгария няма специализирана аграрна телевизия, но има предавания, в които се проблемите на пчеларите се поставят на фокус. Миклош Сорфоьозо често е канен там.

Французинът Ариел Санчес разказва, че неговата страна е разделена на региони и във всеки от тях има структури от частнопрактикуващи ветеринарни специалисти, които работят с местните пчелари – на национално и на регионално ниво. Вароа – това ли е един от най-големите проблеми за пчеларството? „Какво се случва вътре в кошера – това е първото нещо, което един пчелар трябва да може да си обясни. Затова непрекъснатият мониторинг е изключително важен. Пчелното семейство трябва да се наблюдава. Второто важно нещо е дали се третира правилно и ефективно срещу вароа. Ако пчеларят не е определил правилно нивото на опаразитяване преди третирането, трудно след това ще може да прецени дали то е било ефективно. И тогава пчеларите обикновено казват: този продукт не работи! Бих попитал този пчелар: ти знаеше ли нивото на опаразитеност в твоето пчелно семейство, преди да третираш“, пита Санчес.

Ариел Санчес е категоричен – трябва да се третира само с разрешени продукти, а пчелари и производители на медикаменти трябва да са обединени в своите усилия – за здрави пчелни семейства. Отговорността е още по-голяма, защото става дума и за производство на храна. Ключово в тази посока отново е знанието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.