1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Единението на бранша – тема на пчеларския дебат в Плевен

Единението на бранша – тема на пчеларския дебат в Плевен

Как ще заработи постоянната работна група в МЗХГ

Разгорещени дебати на 17-тото по ред пчеларско изложение в Плевен. Единен ли е браншът и как ще заработи постоянната работна група на ниво земеделско министерство – това е важен момент от решаването на проблемите в сектор „Пчеларство“. Протестите от декември, миналата година, извоюваха правото на бранша да сформира постоянна работна група. Тя трябва да решава проблемите на целия сектор на ниво аграрно министерство. „Ние досега сме работили със 17 регистрирани пчеларски организации“, заяви Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ.  На последния протест пред земеделското министерство обаче била внесена подписка от 42 пчеларски организации, които не влизат в досегашните 17. Така общият брой доближил 60. „Няма значение, колко е броят на пчеларските организации, по-важно е да стигнем до всички пчелари и да решаваме техните проблеми“, каза в обобщение Силвия Василева.

Съставът на постоянната работна група, която ще работи на ниво министерство вече е определен – има съгласни, има и несъгласни по него. „И този път постъпихме по стария начин – поканихме всички, за да няма сърдити“, призна Иван Кожухаров, зам.-председател на УС на Конфедерацията на българските пчелари. „Най-после трябва да бъде приет Закона за браншовите организации и тогава всичко ще си дойде на мястото“, смята Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз – Плевен, домакини на изложението.

Пчеларското изложение в Плевен, което се провежда за 17-та поредна година, заслужено жъне славата на едно от най-мащабните на Балканите. Тук човек може да намери всичко – от най-дребните детайли в пчеларския инвентар до последния писък във вкуса на медените продукти: като мед с ягоди, например. Проблемите пред бранша са много, политиците са на прага на изборна ситуация, а обединението е в ръцете на всички пчелари. Не само защото законът го изисква, а защото народът го е казал отдавна: сговорна дружина планина повдига.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.