1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. ЕПОРД просто информира и нищо повече

ЕПОРД просто информира и нищо повече

GPS-системи могат точно да покажат къде и кога се третират посевите

На местен терен семейството на Георги Момчев, което отглежда около 480 пчелни семейства в региона на Силистра, няма проблем в комуникацията с местните земеделци. „От март месец започнаха да пускат съобщения, но това няма как по някакъв начин да ни помогне, тъй като реално аз трябва да затварям всеки ден кошерите си.“ И други пчелари потвърждават, че електронната платформа за оповестяване на растителнозащитни и дезинфекционни дейности ЕПОРД просто информира и нищо повече.

„Ако има вариант да сложат GPS-и на машините, с които се пръска, тогава ще е малко по-ясна ситуацията. GPS-системите могат точно да покажат къде и кога се третират посевите“, предлага Георги.

Пчеларят констатира, че добивите на пчелен мед постоянно падат. „С всяка година добивите стават все по-малко на фона на това, че преди 10 години сме вадили 30-40 кг от стационарно пчеларство, а в момента са 20 до 30 максимум.“

Като причина за по-ниските добиви той изтъква преобладаващите монокултури, растителнозащитните пръскания, както и пропуски в третирането и опазването на пчелите.

Хоби пчелари и професионалисти – това е едната ос, по която в сектора се генерира напрежение, смята Георги.

„Има пчелари, които гледат до 50-100 кошера, без да са регистрирани, с цел допълнителен доход. Продават си меда, както сметнат за добре. Третират както искат, с каквото искат и т.н. Не може един пчелар да се старае по всякакъв начин и в същото време пчелите на съседа да влияят негативно на бизнеса на човек, който се занимава професионално само с това.“ 

Георги Момчев очаква с нетърпение месечното специализирано предаване „Пчелините на България“ по АГРО ТВ. И кани екипа в Силистра, за да покаже семейния пчелин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.